U bent hier

Portugal in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Portugal
Hoofdstad
Lissabon
Oppervlakte
92.226 km² (= 3,0 x België)
Aantal inwoners
10,302 miljoen
Staatshoofd
President Marcelo Rebelo de Sousa
Regeringsleider
Eerste minister Antonio Costa
Taal
Portugees
Munt
Euro Wisselkoers
Belangrijke steden
Lissabon (517 802 inwoner), Porto (249 633), Braga (121 394), Sétubal (117 110), Aveiro (54 162), Santarém (29 239), Leiria (45 112), Faro (41 355), Coimbra (106 582), Viseu (98 167)
Meer weten
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/po.html

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
255 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
24.515 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Portugal heeft een kleine, open economie, die kwetsbaar is voor externe ontwikkelingen. COVID-19 heeft een serieuze impact gehad op de Portugese economie. Het herstel van de economie na de pandemie zal voornamelijk gestuurd worden door investeringen. Export zal wat trager herstellen, en zal pas het niveau van voor de pandemie inhalen begin 2023. Met de versoepelde maatregelen, stijgt het toerisme opnieuw wat enorm bijdraagt aan de groei van de economie.

De Portugese economie is in 2021 met 4,9% gegroeid, wat neerkomt op een herstel van iets meer dan de helft van het niveau in 2020. De groeivooruitzichten blijven gunstig ondanks uitdagingen in verband met de grondstoffenprijzen, de mondiale toeleveringsketens en de grotere onzekerheid over de externe vraag. Het overheidstekort zal afnemen tot 1,9% van het bbp in 2022 en 1% in 2023, dankzij de economische groei en de instroom van EU-fondsen, tegen de achtergrond van de afbouw van crisisgerelateerde maatregelen en een krachtige impuls voor de overheidsinvesteringen.

Portugal blijft een betrekkelijk kleine markt met goed 10 miljoen inwoners en de bestedingsmogelijkheden van de bevolking zijn, gemiddeld genomen, matig. De Portugese markt is echter niet verzadigd, omdat het land vanuit een achterstandsituatie nog altijd bezig is met een inhaalbeweging. Er wordt daardoor geïnvesteerd in de modernisering van de industrie, de toeristische sector, de energie- en milieusector, de gezondheidssector en in opleiding.

In april 2016 kondigde de nieuwe regering het 'Programa Nacional de Reformas' (Nationale Hervormingsplan) aan voor de periode 2016 – 2020. Dit plan was het sleutelelement bij het definiëren van de middellangetermijnstrategie waarmee Portugal een reeks structurele hervormingen kon doorvoeren die bestemd waren voor het promoten van investeringen en het bijdragen aan de duurzaamheid van de overheidsfinanciën. Deze hervormingen zijn gebaseerd op volgende aspecten: kwalificatie, bevorderen van economische innovatie, territoriale verbetering, modernisering van de staat, kapitalisatie van bedrijven en maatschappelijke cohesie en gelijkheid. Zo moet men onder andere beter inspelen op de veroudering van de bevolking. Deze blijft ieder jaar toenemen en zal pas stagneren in 2049, volgens vooruitzichten van het Portugese Nationaal Instituut voor Statistiek (INE). 

De Portugese economie heeft door het Nationale Hervormingsplan (2016-2020) een duwtje in de rug gekregen waardoor de economie zich de laatste jaren voor COVID-19 in een bloeiperiode bevond. De economie wordt verwacht terug te groeien met 5,8% in het jaar 2022. Het bbp zou haar niveau voor de pandemie moeten inhalen halverwege 2022. Dit toont aan dat de regering goed op weg was door te blijven inzetten op het verlagen van het overheidstekort en de overheidsschulden.

Ook het werkloosheidspercentage bleef dalen. In 2016 bedroeg dit 11,1%. Het werkloosheidscijfer wordt verwacht nog tot 5,7% te dalen in 2022 en tot 5,5% in 2023. Dit zijn de laagste cijfers sinds 2008.

Bovenstaande cijfers tonen aan dat dankzij een strak begrotingsbeleid de regering erin geslaagd is om de begroting sedert 2016 op orde te stellen. 

Meer weten:

Europese fondsen

In de periode van 2021-2027, wordt er een strategie ingevoerd die zou moeten leiden tot een verdubbeling van de Portugese deelname aan de financieringsprogramma’s van de Europese Unie, en tot het aantrekken van ongeveer twee miljard euro voor onderzoek en innovatie in die periode. Er zullen verschillende financieringsprogramma’s zijn zoals 'Horizon Europe', 'Erasmus', 'Europees Ruimteprogramma', 'Europees Digitaal Programma' en de 'Connecting Europe Facility - Digital 2' (CEF2).

Het werkdocument 'Strategie voor de bevordering van de nationale deelname aan de financieringsprogramma's van de Europese Unie 2021-2027', kan u hier vinden.

AEP studie

De Portugese Bedrijfsvereniging AEP heeft een onderzoek gepresenteerd betreffende maatregelen om Portugal te herplaatsen in de top 15 van de rijkste Europese landen in 2030. Deze maatregelen gaan over de correctie van structurele zwaktes en de bijhorende kosten, als ook transversale groeiversnellers die de hoge toegankelijkheid van beschikbare fondsen in de komende jaren kanaliseren. De economische groei van minstens 5,2% per jaar van 2023 tot 2030 is noodzakelijk, wat een sterke uitbreiding van het groeipotentieel van Portugal betekent. Deze groei kan bereikt worden door een hoge stijging in productiviteit (en dus ook competitiviteit) en een aanzienlijke toename van de werkgelegenheid.

Voor meer informatie: https://www.msn.com/pt-pt/noticias/ultimas/aep-apresenta-medidas-para-portugal-ficar-nos-15-pa%C3%ADses-mais-ricos-da-ue/ar-AAWRrja?ocid=entnewsntp&cvid=1386e51e6fc04d79b7fa245a7787c675

Seven unicorns

Portugal heeft op dit moment al zeven ‘unicorns’, wat de term is voor bedrijven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn. Farfetch (luxe online fashion retail), Talkdesk (high-tech messaging), Outsystems (low-code computer programming), Remote (HR tech platform), Sword Health (health tech), en Anchorage (cryptocurrency en blockchain fintech) zijn buiten Portugal gevestigd, maar de oprichters zijn wel geheel of gedeeltelijk Portugees. Feedzai (financial technology) is de enige unicorn die in Portugal, Lissabon gevestigd is.

Portugal heeft een kleine risicokapitaalmarkt, waardoor veel ondernemers naar het buitenland trekken waar grotere markten aanwezig zijn om verder te groeien. De Portugese regering heeft een aantal stappen ondernomen om hierin verandering te brengen door middel van een nieuw orgaan ter bevordering van technologisch ondernemerschap, een verbeterd financieringsprogramma en een baanbrekend technologisch evenement. Dit zijn allemaal recente tekenen dat Portugal ernaar streeft een innovatiehub te worden. In november 2021 werd de lancering van de Europe Startup Nations Alliance (ESNA) aangekondigd. Dit is een nieuwe entiteit die 26 EU-landen en IJsland zal ondersteunen bij het creëren van start-ups. Ook heeft de Portugese regering de uitbreiding van Portugal Tech aangekondigd, een investeringsprogramma om Portugese start-ups met 250 miljoen euro extra te financieren.

Meer informatie kan u vinden via: https://www.essential-business.pt/2021/12/27/portugals-unicorns-mostly-us-based-companies/

Research & development

Volgens een verslag van Eurostat, heeft Portugal sinds 2015 de op zes na grootste stijging van de investeringen in Research & Development. Vorig jaar bereikte Portugal 1,4% van het nationale bbp aan R&D. Bovendien consolideerde Portugal in 2019 de 14e plaats op de ranglijst van de lidstaten die het meest investeren in R&D.

De R&D-intensiteit, de investeringen in onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten als percentage van het bbp, is ook gestegen als men kijkt naar alle 27 lidstaten van de Europese Unie (EU). In 2019 bedroeg deze 2,19% van het bbp van de EU (2,18% in 2018), het equivalent van meer dan 306 miljard aan investeringen.

Op EU-niveau blijft het bedrijfsleven de grootste investeerder in R&D, goed voor 66% van het totaal, gevolgd door het hoger onderwijs (met 22%) en de overheidssector (verantwoordelijk voor 11% van de R&D-investeringen). Voor meer informatie kan u de volgende link raadplegen: https://www.ani.pt/en/news/ani-news/portugal-registers-7th-largest-increase-in-rd-investment-since-2015/

Voor meer informatie of specifieke vragen, aarzel niet om Flanders Investment & Trade te contacteren.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Portugal