U bent hier

Peru in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Peru
Hoofdstad
Lima (10 miljoen 151 duizend inwoners)
Oppervlakte
1.285.216 km² (= 42 x België)
Aantal inwoners
33 miljoen 726 duizend inwoners
Staatshoofd
Dina Boluarte, President
Regeringsleider
Alberto Otárola, Eerste minister
Taal
Spaans (officieel), Quechua en Aymara (plaatselijk officieel)
Munt
Peruaanse sol Wisselkoers
Belangrijke steden
Arequipa (1,1 miljoen inwoners), Trujillo (1,1 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
243 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.126 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Volgens berekeningen van de Centrale Reserve Bank (BCR) zou de Peruaanse economie eind 2022 met 2,9% zijn gegroeid. Het is belangrijk aan te geven dat de Peruaanse economie zowel door internationale als lokale factoren werd beïnvloed.

Op internationaal niveau valt de stijging van de rentetarieven op als gevolg van de prijsstijgingen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Die leidde tot toeleveringsproblemen voor gas, olie en meststoffen die door veel landen, waaronder Peru, worden geïmporteerd. Volgens het Peruaanse Instituut voor Economie werd in Peru vooral de landbouwsector het hardst getroffen aangezien ongeveer 80% van de meststoffen normaal uit Rusland komen.

Onder de interne factoren valt de hoge inflatie op, die eind 2022 een percentage van meer dan 8% bereikte volgens gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek en Informatica (INEI); een cijfer dat ver boven het doelbereik ligt, dat momenteel tussen 1% en 3% ligt. Andere interne factoren die de Peruaanse economie hebben beïnvloed, zijn de mislukte inkoopprocessen voor ureum, sociale conflicten en een verminderde productie in een context van politieke crisis.

Voor 2023 verwachten internationale instellingen zoals de Wereldbank (WB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat het bbp van Peru met 2,6% zal groeien. De prognoses van de Centrale Reserve Bank van Peru (BCR) zijn wel optimistischer. Volgens het inflatierapport van december 2022 van de BCR is de groeiprognose voor de Peruaanse economie in 2023 2,9%, met de mijnbouw als stimulator dankzij projecten die in werking zijn getreden, zoals Quellaveco (start van een eerste kopermijn in Quellaveco in de Moquegua regio, die zal zorgen voor 10% meer koperproductie in Peru en een directe tewerkstelling voor 2500 personen) en de reactivering van mijnen met verminderde activiteit in 2022.

Eind 2022 werd een nieuw relanceplan “Con Punche Peru” van het ministerie van Economie en Financiën (MEF) aangekondigd met als doel de economie te stimuleren van regio's en sectoren die door de internationale en lokale situatie getroffen werden. Dit plan beoogt een groei van het bbp met 1,2 procentpunt in de eerste helft van 2023 en een jobcreatie van meer dan 130.000 banen binnen de 12 maanden.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Peru