U bent hier

Maleisië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Federatie Maleisië
Hoofdstad
Kuala Lumpur (1.589.000 inwoners)
Oppervlakte
329.750 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
29,6 miljoen
Staatshoofd
Sultan Abdullah of Pahang
Regeringsleider
Eerste Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin
Taal
Maleis, Engels, Chinees, Tamil
Munt
Maleisische Ringgit Wisselkoers
Belangrijke steden
Seberang Perai (820.000 iwnoners), Kajang (795.000), Klang (745.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
407 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
11.993 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Na ongeveer twee jaar COVID-19-pandemie herstelt de economie van Maleisië zich. De economische prestaties van Maleisië over het jaar 2021 zijn met 3,1% gestegen, na een daling van 5,6% in 2020. In 2021 bedroeg het bbp van Maleisië 1,39 biljoen MYR (ongeveer 300 miljard euro), waarbij het bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking ten opzichte van 2020 met 7,7 procent steeg tot 11.383 USD. De algemene economische prestaties in 2021 werden gedragen door het herstel in de verwerkende industrie, de dienstensector en in de winning van delfstoffen. Ondertussen vertoonden de landbouw- en bouwsector een daling in 2021. Volgens de economische monitor van de Wereldbank voor Maleisië zal de Maleisische economie in 2022 met 5,8 procent groeien tot 1,47 biljoen MYR (ongeveer 317 miljard euro). Nu Maleisië overgaat naar de endemische fase van Covid-19 en de grens vanaf 1 april 2022 weer opengaat voor gevaccineerde reizigers, doet het land er alles aan om zijn gehavende toeristische sector nieuw leven in te blazen. De vooruitzichten zijn echter onderhevig aan risico's in verband met het opduiken van COVID-19-varianten, de volatiliteit van de mondiale financiële markten, geopolitieke ontwikkelingen en verstoringen van de toeleveringsketen. De Maleisische regering heeft een gerichte strategie geformuleerd om de pandemie veilig en systematisch te boven te komen. Met wetenschappelijk onderbouwde feiten zoals uiteengezet in het nationale COVID-19-immunisatieprogramma (PICK) en het nationale herstelplan (NRP) werkt men verder. Nu alle economische activiteiten worden hervat zoals vóór de pandemie, zullen de particuliere- en overheidsbestedingen voor het jaar 2022 stijgen met respectievelijk 9,6%1 en 1,2% ten opzichte van 2021. De belangrijkste sectoren die naar verwachting een positieve bijdrage aan de groei van het BBP zullen leveren, zijn de bouwnijverheid (+11,5%1), de dienstensector (+7%1), de be- en verwerkende industrie (+4,7%1) en de landbouw (+3,9%1). De voorspelde groei in de belangrijkste sectoren worden ondersteund door de economische stimuleringsmaatregelen van de Maleisische regering. Maleisië is op 18 maart 2022 het 12e land geworden dat de RCEP-overeenkomst heeft ondertekend, wat zowel bestaande industriële spelers als potentiële investeerders de kans biedt om de inkoop- en verwerkingsregelingen te optimaliseren en te profiteren van eventuele incrementele voordelen.

De Maleisische regering zal zich voortdurend inspannen om de positie van Maleisië als voorkeursbestemming voor buitenlandse directe investeringen (BDI) en binnenlandse directe investeringen (DDI) te behouden. Maleisië heeft verschillende fiscale stimuleringsmaatregelen en subsidies ingevoerd om een continue instroom van BDI en DDI te garanderen. Daarnaast zal het land diverse andere initiatieven en maatregelen uitvoeren om het zakendoen verder te vergemakkelijken, talent te ontwikkelen, de digitalisering te versnellen, de e-commerce-industrie te ontwikkelen, de stabiliteit van de arbeidsmarkt te vergroten en te streven naar Greentech en milieuduurzaamheid. Buitenlandse investeerders mogen dan ook kansen verwachten binnen de verschillende primaire sectoren in de dienstensector, de technologiesector (met inbegrip van onderzoek en ontwikkeling (O&O) voor de elektronische en de lucht- en ruimtevaartindustrie), de maritieme en logistieke sector, duurzame ontwikkeling, vervoer, toeristische infrastructuur, financiën, landbouw en verwerkende industrie, alsook stimuleringsmaatregelen om meer buitenlandse investeringen aan te trekken.

Meer informatie:

- Begroting 2022: Economische vooruitzichten Maleisië 2022: https://budget.mof.gov.my/pdf/2022/economy/economy-2022.pdf

- Regionaal alomvattend economisch partnerschap (RCEP): https://rcepsec.org/

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Maleisië