U bent hier

Duitsland in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Bondsrepubliek Duitsland
Hoofdstad
Berlijn (3,7 miljoen inwoners)
Oppervlakte
357.021 km² (= 12 x België)
Aantal inwoners
83,2 miljoen
Staatshoofd
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier (sedert maart 2017)
Regeringsleider
Bondskanselier Olaf Scholz
Taal
Duits
Munt
Euro
Belangrijke steden
Hamburg (1,8 miljoen inwoners), München (1,4 miljoen), Keulen (1,08 miljoen), Frankfurt (730.000), Stuttgart (612.000), Düsseldorf (640.000), Dortmund (600.000), Essen (595.000), Leipzig (590.000) en Bremen (550.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
4.082 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
48.718 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Na een decennium van groei kwam de Duitse economie als gevolg van de coronapandemie in 2020 in een recessie terecht, vergelijkbaar met de economische en financiële crisis in 2008 en 2009. Het Duitse bruto binnenlandse product (bbp) kromp in 2020 finaal met iets meer dan 5%, onder meer als gevolg van de opeenvolging van lockdowns en andere sanitaire maatregelen. Mede dankzij het omvangrijke pakket aan maatregelen ter ondersteuning van de bedrijven en ter stabilisering van de inkomens steeg het bbp in 2021 weer met 2,7%, maar is daarmee nog steeds niet op het niveau van voor de pandemie. Daar waar handel, diensten, industrie en zelfs horeca zich langzaam herstellen, is de situatie met name in de evenementen- en creatieve sector nog steeds moeilijk.

De pandemie heeft in het notoir zuinige Duitsland een sterke impact op de begroting gehad. De uitgaven van de federale overheid, deelstaten en gemeentes samen bedroegen 154 miljard euro in 2021, wat meer dan 6% meer is dan het voorgaande jaar. Het begrotingstekort bedraagt nu 4,3% van het bbp, het tweede grootste tekort sinds de hereniging. De export en import zijn in 2021 met respectievelijk 9,4% en 8,6% gestegen en bevinden zich nog net onder het niveau van voor de pandemie. De werkloosheidsgraad is sinds begin 2022 lichtjes aan het zakken en bevindt zich in april 2022 op 5%.

Toch blijft het herstel fragiel: de economie was zich nog maar goed en wel aan het herstellen van de pandemie toen zich met de Russische inval in Oekraïne een nieuwe schok aandiende. Met name op het vlak van de energiebevoorrading is Duitsland de afgelopen jaren in toenemende mate afhankelijk geworden van Rusland. De Duitse energiebevoorrading bestaat voor 27% uit aardgas en 32% uit aardolie. Wat betreft gas is Duitsland slechts voor 5% zelfvoorzienend; 55% werd in 2021 geïmporteerd vanuit Rusland. Dit verklaart waarom Duitsland niet happig is op een olie- en gasembargo. Het stopzetten van het Nord Stream 2-project en de vrees voor Russische tegensancties vergroten de onzekerheid over de energiebevoorrading.

Deze onzekerheid, en de daarmee gepaarde prijsstijging van energie, draagt in belangrijke mate bij tot de groeiende inflatie, maar ook de voedselprijzen stijgen door e impact van de oorlog. In april 2022 bedroeg de inflatie 7,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor de tweede maand op rij stond deze hiermee op een recordhoogte sinds de hereniging en verwacht wordt dat deze nog verder zal stijgen.

Het economisch zwaartepunt van Duitsland ligt grotendeels in Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg (in die volgorde). Deze drie ‘Bundesländer’ (deelstaten) zijn samen goed voor 54,2% van het Duitse bbp. Samen met Niedersaksen en Hessen vertegenwoordigen deze 5 deelstaten 71,5% van het Duitse bbp. De dienstensector blijft met voorsprong de dominante sector in Duitsland: in 2021 droeg deze 69,8% bij aan het Duitse bbp. De maaksector (exclusief bouw) was goed voor 23,5% en de bouwsector voor 5,9%. Het aandeel van landbouw, bosbouw en visserij in het bbp is met 0,9% het laagst.

In december 2021 trad een nieuwe regering van socialisten (SPD), liberalen (FDP) en Groenen aan onder leiding van kanselier Olaf Scholz (SPD). De economische speerpunten van de nieuwe regering zijn:

  • vereenvoudiging en versnelling van toekenningsprocedures voor infrastructuurprojecten;
  • digitalisering (o.m. de volledige uitrol van glasvezel);
  • verhoging van de investeringen in R&D tot 3,5% van het bbp (nu: 3,17%), m.n. inzake klimaat, gezondheid en technologische soevereiniteit;
  • betere voorwaarden voor start-ups en het terugwerken van het tekort aan arbeidskrachten;
  • de invoering van nieuwe duurzaamheidsstandaarden (zowel sociaal als ecologisch) in de internationale handel;
  • opvoering van het aandeel biolandbouw tot 30% in 2030 (nu: 10%);
  • een 'Nationale Havenstrategie' om het aandeel van goederentransport per schip te verhogen;
  • uitbreiding en vergroening van het elektriciteitsnet, met een voorziene uitfasering van steenkool tegen 2030 en uitbouw van waterstofproductie tot een volwaardige industrie;
  • hervorming van de arbeidsvoorwaarden, waaronder een verhoging van het minimumloon tot € 12, flexibilisering van de arbeidstijden en een verhoging van de inkomensgrenzen voor zogenaamde ‘mini-jobs’;
  • legalisering van gebruik en verkoop van cannabis;
  • versterking en verdieping van de Europese economische en monetaire unie.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Duitsland