U bent hier

Bosnië-Herzegovina in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Bosnië-Herzegovina
Hoofdstad
Sarajevo (400.000 inwoners)
Oppervlakte
51.129 km² (= 1,7 x België)
Aantal inwoners
3,49 miljoen
Staatshoofd
Roterend gemeenschappelijk presidentschap: Željko Komšić (Bosnische Kroaat), Denis Bećirović (Bosniak), Željka Cvijanović (Bosnische Serviër)
Regeringsleider
Zoran Tegeltija
Taal
Bosnisch, Servisch en Kroatisch
Munt
BAM - Bosnische converteerbare mark Wisselkoers
Belangrijke steden
Banja Luka (250.000 inwoners), Tuzla (131.000), Zenica (127.000), Mostar (111.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
24 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.569 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Economische vooruitzichten

Bosnië-Herzegovina heeft op 15 februari 2016 formeel het EU-lidmaatschap aangevraagd, na jaren van constitutionele hervormingen en betrokkenheid bij het vredesakkoord van Dayton. Het aanvaarden van de kandidatuur is nog niet formeel gebeurd, mede vanwege het slechte sociaal-economische beheer door de Bosnische politici. De Europese Commissie neemt evenwel een welwillende houding aan en lidstaten Oostenrijk en Slovenië ondersteunen de kandidatuur.

In 2021 moest Bosnië-Herzegovina verdere middelen en oplossingen vinden om te herstellen van de door het coronavirus veroorzaakte economische crisis. De feitelijke maatregelen om de gevolgen van de crisis voor personen en bedrijven te verzachten, bleken minder doeltreffend dan verwacht. Toch groeide de economie vorig jaar met iets meer dan 7%.

De coronacrisis heeft ook de uitvoering van de structurele hervormingsagenda van het land vertraagd. De zwaarst getroffen economische sectoren waren de detailhandel, de be- en verwerkende industrie, het vervoer en de huisvesting. Het werkloosheidspercentage in Bosnië-Herzegovina, dat zelfs vóór de crisis tot de hoogste in Europa behoorde, bedroeg volgens de IAO 15,9%.

Verwacht werd dat de investeringen voor 2021 met 9,6% zouden stijgen, maar ondertussen heeft de helft van de buitenlandse investeerders in het land investeringsplannen geannuleerd of uitgesteld als gevolg van de coronacrisis. 

De economische groei zou in 2022 terugvallen tot 2,5% aangezien de onzekerheid die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt, ook in Bosnië-Herzegovina voelbaar is. De inflatie, die jarenlang bijzonder laag was, loopt dit jaar op tot meer dan 10%.

Binnenlandse politieke spanningen, vooral over de rol van de instellingen op staatsniveau, wegen op het investeerdersvertrouwen en blijven de nodige hervormingen in de weg staan.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Bosnië-Herzegovina