U bent hier

Hoe bepaal ik de prijs van mijn product?

Bij het bepalen van uw verkoopprijs staan twee vragen centraal: welke prijs en winstmarges zijn haalbaar tegenover uw concurrenten en welke prijszetting wil u zelf handhaven?

U kan hierbij uitgaan van uw effectieve, gedetailleerde productiekosten of van de gangbare prijs op de lokale markt. De laatste methode gaat na wat volgens uw potentiële klanten de waarde van uw product is op hun markt. Door alle gerelateerde kosten in mindering te brengen van de waarde kan u nagaan of u de productiekost vanuit Vlaanderen kan dragen.

De meest competitieve prijsstelling bekomt u door een mix van beide methodes. Deze houdt rekening met

  • de productie- en engineeringkost,
  • de verpakkingskost,
  • de transportkost en het transportrisico,
  • eventuele technische goedkeuring(en), certificaten en testen,
  • de verkoopkost met inbegrip van bijvoorbeeld commissies en kortingen, administratie en nazorg,
  • het prijsniveau van de concurrentie.

Een agressieve prijsinspanning is echter niet altijd een goede zet. In bepaalde landen en sectoren wordt een product met een lage prijs beschouwd als van lage kwaliteit.

Voor de prijsbepaling dienen naast de productie- en de commerciële kosten ook exportspecifieke kosten in kaart gebracht te worden zoals vervoerskosten - via eigen dienst of expediteur - en verzekeringen met betrekking tot de kosten en de risico’s voor het transport, een verhoogde dekking voor aansprakelijkheid, wanbetaling en rechtsbijstand.

Ten slotte kan een behoefte tot financiering ontstaan doordat u betalingsuitstel heeft verleend aan uw klant, terwijl uw leveranciers niet bereid zijn hetzelfde te doen. Er bestaat immers een aanzienlijk verschil in betalingsmodaliteiten in de verschillende landen. Een verkeerde keuze in financiering kan leiden tot een aanzienlijke kostenverhoging die moet worden doorgerekend in de kostprijs. Andere mogelijke kosten zijn commissielonen van agenten, dienst-na-verkoop, wisselkoersrisico’s, ...

Op  exportspecifieke kosten wordt meestal geen winstmarge genomen. Ervaren zakenpartners kunnen immers gemakkelijk inschatten hoeveel deze bedragen. Meer nog, deze kosten komen vaak ter discussie bij commerciële onderhandelingen en soms kan uw zakenpartner bereid zijn om een aantal ervan op zich te nemen omdat hij meent deze goedkoper te kunnen realiseren.

Publicatie: 101 vragen over internationaal ondernemen

Dit boekje geeft antwoord op de meest gestelde vragen over internationaal ondernemen. De inhoud is to-the-point en handig voor elk bedrijf dat zich vragen stelt over exporteren en internationaal ondernemen.

> Download de publicatie

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.